Allerede den første dag på Kvindehjemmet tog I hensyn til, at mig og mine to små søskende også var der. I lyttede til os, og vi var med til at vide, hvad der skulle ske. Det var vigtigt for mig. For det er ikke nemt at flytte på krisecenter som barn, og det er faktisk heller ikke nemt bare at snakke om ens tanker og oplevelser. Jeg kunne derfor godt tænke mig at spørge:
Hvordan vil du som forstander være med til at sikre, at børn har en stemme, når de flytter ind på et krisecenter?
Og hvordan vil du være med til at sikre, at børn og unge også får en god start, når de flytter fra Kvindehjemmet til et nyt sted, så de ikke bare står helt alene igen med alt det, der er svært at snakke om og tænke på?
Spørgsmål stillet af ”Josefine”, større barn på Kvindehjemmet
– Jeg vil sikre, at der fortsat tales med børn og ikke om børn. Særligt når det drejer sig om noget så svært som vold, som vi voksne nødigt vil forbinde med et børneliv. Vi skal hjælpe med, at netop jeres ord om og billeder på vold kommer frem til os voksne, så vi kan tage ansvar for det I har oplevet. For det er jeres oplevelser, ønsker og bekymringer, vi skal tale med jer om, og ikke om hvad vi voksne tror, børn ved noget om.
Jeg er så imponeret over børns lyst og mod til at ville hjælpe andre børn og ikke mindst børns mod til at ville leve det sjove liv, også når det er svært. Børn er gode til både og, det kan vi voksne godt lære noget af. Der skal være tid til sorg og frustrationer og tid til at lege og grine.
Jeg vil sikre, at det samarbejde, vi har med børnene på Kvindehjemmet fortsat skal inspirere og deles med mange og forskellige faggrupper og institutioner, som børnene møder gennem deres liv. Her tænker jeg på pædagoger i daginstitutionerne, skolelærerne, spejderledere og fodboldtrænere og mange flere.
For det er så vigtig, at netop den voksne, som et barn vælger at fortælle sin historie til, kan lytte og være der og ikke skubbe det bort, fordi det er svært at høre, at et barn har oplevet vold, eller man ikke ved, hvad man skal stille op.
Jeg har den ambition, at vi alle i det danske samfund skal være med til at bryde tabuet om vold. Vi skal turde tale om det, der er svært. Det kan vi kun, hvis vi har tillid til hinanden og oplever at den enkelte – barn som voksen – bliver lyttet til og ikke affejet med fordomme, uvidenhed eller ligegyldighed, når der fortælles om vold og andre oplevelser og ting, der gør én bange. Og når det kommer til børn, er det de voksnes ansvar at sikre, at alle børn har tillidsfulde relationer til voksne i deres liv.
Efterværn er vigtigt. Også for børn. Derfor er jeg glad for, at den første efterværnsgruppe for børn på krisecenter arrangeret af Lev Uden Vold startede op på Kvindehjemmet i begyndelsen af foråret. Det er et projekt, jeg vil følge tæt, og måske vil det inspirere til nye tilbud eller ideer her på Kvindehjemmet eller i samarbejde med andre aktører.