Vi spurgte, hvordan det gik i den nye skole. Niklas fortalte, at han var begyndt at stamme igen og være urolig i klassen. Når lærerne spurgte ham om noget, sagde han for det meste bare ”Det ved jeg ikke” i frygt for at afsløre, at han stammede.
Med udgangspunkt i billedet af tegningen og de gode råd spurgte vi ind til, hvad der havde hjulpet ham sidst. Han fortalte blandt andet, at det havde været godt, at der var en aftale med lærerne om, at han godt måtte løbe en tur i skolegården, når han oplevede uroen i kroppen blive for meget.
Mor, som ellers havde været optaget af hendes egne bekymringer, lyttede opmærksomt imens. Det samme gjorde den koordinerende rådgiver, Dorte. Og inden vi var gået, havde mor og Dorte aftalt, at de ville invitere dem selv til møde på skolen for at forklare Niklas’ situation og behov.
Koordinerende rådgiver: – En enestående måde at få indblik og viden
Efter hjemmebesøget hos Niklas er vi blevet mere bevidste om fotobogens mange formål, og vi har bragt den i spil ved flere hjemmebesøg, hvor den koordinerende rådgiver har været til stede. Vi oplever, at den fysisk håndgribelige fotobog bliver et afsæt til at få barnets ord og tanker bragt ind i samtalerne, sætte lys på familiens historie og ikke mindst videregive relationen. Ligesom i Niklas’ situation, hvor bogen hjalp til at synliggøre hans behov i den nye skole og igangsætte et samarbejde med mor og den koordinerende rådgiver.
Maj Vestergaard er til daglig koordinerende rådgiver i Københavns Kommune. Hun har været med til flere samtaler med Børnetræet, hvor fotobogen har været omdrejningspunktet for samtalen. Maj Vestergaard er enig i, at fotobogen kan hjælpe med at få et godt kendskab til en familie og ikke mindst til barnet:
– Fotobogen er en ret enestående måde for mig til at få indblik i og viden om barnet eller den unges verden både før og under ophold på krisecenter, fortæller hun og fortsætter:
– Ved hjælp af fotobogen får jeg adgang til både historie og fælles oplevelser i familien. Det giver mig mulighed for fremadrettet at holde fokus på den fortsatte udvikling af samspillet mellem forældre og børn og at hjælpe med at huske på, at barnet eller den unges perspektiv ikke drukner i praktik og ”voksenting”, men også får sin plads.