Hvad kan jeg lide? Hvad synes jeg egentlig er pænt? Hvad skal der til for, at jeg har det godt i mit hjem?

Det er spørgsmål de fleste har stillet sig i løbet af deres liv. En undersøgelse fra Realdania og Bolius viser, at mere end 60 procent vurderer, at boligen i høj grad eller meget høj grad har betydning for livskvaliteten.[1] Hjemmet er altså et vigtigt sted for os i Danmark.

Har du været udsat for vold og boet på krisecenter, kan det være en ambivalent følelse at flytte i ny bolig. Det understreges i en rapport fra Røde Kors[2]. Mange glæder sig til at flytte og have sit eget, men følelser som uvished og ensomhed kan også melde sig. Samtidig skal der tages stilling til mange nye ting, som i sig selv kan være overvældende. Nogle bliver usikre på, hvad de overhovedet kan lide, fordi de er vant til, at deres meninger igennem flere år er blevet underkendt, latterliggjort og måske ligefrem hånet. Eller at de slet ikke har haft lov til at have en.

I sidste uge havde Kvindehjemmet besøg af boligstylist Mette Helena Rasmussen til et inspirerende oplæg om, hvordan man kan komme godt på plads i sit nye hjem, også med få midler. For som hun siger:

– Bare fordi man måske ikke har mange ting eller penge, betyder det jo ikke, at man ikke har nogen smag.

Blive ræv i egen hule

Mette Helena Rasmussen har selv boet på Danners krisecenter med sin søn. Her opdagede hun, hvor meget bolig og hjem egentlig betød for ens trivsel og følelse af ro i en ellers kaotisk tid, både mens hun boede i det midlertidige værelse, og da hun flyttede ud for sig selv.

– For mig handler det om retten til at føle sig hjemme et sted. Jeg ville have det som en ræv, der vender hjem til sin hule, fortæller hun.

Siden Mette Helena Rasmussen selv boede på krisecenter, har hun været optaget af at hjælpe andre kvinder i den svære proces fra krisecenter til nyt hjem. For eksempel i programserien ’Nyt hjem – uden vold’, som løb over skærmen sidste år.  Aktuelt har hun været med i Røde Kors’ nye projekt Fra Bolig til Hjem. Et pilotprojekt, hvor frivillige arkitekter hjælper familier, der flytter fra et krisecenter, med at skabe gode, trygge og funktionelle hjem.

En klat maling kan gøre meget

En af de kvinder Mette Helena Rasmussen hjalp med at flytte fra krisecenter havde meget svært ved at se mulighederne i den lejlighed, hun havde fået visiteret. Mette Helena Rasmussen fulgte sit princip om at ”gå med og ikke imod”. Med lidt maling, nye åbne hylder i køkkenet, lamper i entreen hjalp hun kvinden på vej til at se muligheder i det, hun havde.

– I takt med at vi ordnede lejligheden, skete der noget med hende. Hun blev mere om mere glad for sit hjem og gik selv i gang med at finde på projekter. At indrette sig blev en proces om at lære at holde af sin bolig, husker Mette Helena Rasmussen tilbage og fortsætter:

– Det handler om at få det bedste ud af det, man har.

Yes, jeg kan selv!

En anden ahaoplevelse, som Mette Helena Rasmussen havde i processen, da hun selv flyttede ud fra krisecenter samt hjalp andre, var, hvor fed en følelse, det er selv at klare noget. Om det er at hænge en lampe op selv, skrue en hylde fast eller lave sit eget kunstværk ud af papirklip.

– Det giver sådan en empowerment-følelse. Yes, jeg gjorde det selv!

Mette Helena Rasmussen opfordrede desuden Kvindehjemmets beboere til at bede om hjælp i deres netværk, hvad enten de mangler en sofa eller hjælp til at hænge lamper op:

– Ræk ud! Folk vil ofte rigtig gerne hjælpe.

Mette Helena Rasmussen. Foto: Tia Borgsmidt

Mere om projekt Fra Bolig til Hjem

Projektet Fra Bolig til Hjem er et tværfagligt samarbejde mellem Røde Kors, Arkitektforeningen og Københavns Almene Boligselskab. Projektet løber over tre år, og er støttet af den A.P. Møllerske Støttefond. Alle arkitekter er frivillige. Kvindehjemmet er med i Røde Kors’ projekt og vil i det kommende år følge dets betydning for familierne tæt. Læs mere her.

[1] ”Danskerne i det byggede miljø”, Realdania og Bolius 2018
[2] ”Forundersøgelse Fra Bolig til Hjem”, Røde Kors 2019