De færreste børn regner med at få en spritny rygsæk og en hilsen fra selveste Kronprinsessen, når de flytter med deres mor på krisecenter. Men det er virkeligheden for godt 1.800 danske børn om året takket være Mary Fondens særlige indsats.

Som formand for Mary Fonden var Kronprinsessen i dag på arbejdsbesøg på Kvindehjemmet. Med sig havde hun direktør i Mary Fonden Helle Østergaard. Formålet med besøget var at udveksle erfaringer med rygsækken både med børn, mødre og personalet.

En taske med mange funktioner

På Kvindehjemmet bruger vi altid rygsækkene i forbindelse med de første samtaler med en ny familie. Vi oplever, at det hjælper til at åbne op for både grin og mere alvorlige snakke. Samtidig er det et stærkt signal til børnene om, at ingen skal leve med vold, og at det ikke er deres skyld.

Forstander på Kvindehjemmet Katrine Nordbjærg forklarer, hvordan rygsækken kan bruges på forskellige måder:

– Rygsækken er en gave, som vi sammen med børnene og deres mødre kan vende tilbage til, fordi den har mange funktioner. Den er praktisk, den rummer omsorg, den rummer noget at tage sig til, den rummer nødvendigheder og ikke mindst værdighed. Barnet kan bære den med stolthed, fordi den også bare er helt almindelig.

Det siger børn og mødre

Alle børn og mødre på Kvindehjemmet har haft en oplevelse med rygsækken. Da Kvindehjemmets pædagoger i Børnetræet spurgte til, om nogen ville dele deres oplevelse, væltede det derfor også ind med tegninger og fortællinger. Det blev til en bog, som Kronprinsessen fik overrakt ved besøget.

Her er nogle af de ord, hun fik med:

“Da vi kom her og fik rygsækken var det faktisk første gang mig og mine tre børn talte sammen, om det vi havde levet med.”

Mor til 3 børn

“I min taske var der en dagbog, som man kunne skrive i. Og jeg tænker, at for os som er lidt ældre, er det en måde at invitere til, at vi kan komme ud med tanker og følelser uden i starten at skulle snakke med nogen om det, for det er ikke nemt bare at snakke.”

Pige, 15 år

“Jeg havde bare lyst til at fortælle om tasken i skolen.”

Dreng, 8 år

“Det er som om hun med rygsækken siger: ”Jeg er her for at støtte og hjælpe jer.” Så kommer børn til at føle sig vigtige. Fordi når de ser deres mor blive udsat for vold, så føler de en slags nedgørelse, men når en stor person kigger på dem og tænker på dem … så hjælper det.”

Mor til to børn

“Selvom man ikke har gjort forkerte ting, så føles det bare alligevel som om, man har gjort noget forkert. Så hjalp tasken mig til at få det bedre.”

Pige, 11 år

“Det at få tasken er et symbol på, at noget nyt starter.”

Mor til en datter

“Jeg kan huske, at jeg fik en følelse af at her blev der taget godt imod børn. Det gav mig ro. Ro til at holde ud.”

Mor til dreng

“En overvældende glæde midt i al den fortvivlelse!”

Mor til en søn

“Den skal være min nye skoletaske!”

Pige, 9 år

Tv2 nyheder var forbi for at dokumentere dagen. Hør interview med Kronprinsessen samt en mor fortælle om rygsækkens betydning her. Se billeder fra dagen nedenfor.

  • Kronprinsessen og pædagog i Børnetræet Marie Møller Christensen til en snak om rygsækkens betydning. Foto: Steen Brogaard

  • Forstander Katrine Nordbjærg overleverer en bog til Kronprinsessen med ord fra børn og mødre om rygsækkens betydning. Foto: Steen Brogaard

  • En bamse stikker hovedet frem fra en af de rygsække, Mary Fonden hvert år uddeler til børn på krisecenter.

Bag om projekt ’Rygsække til børn på krisecentre’

Rygsækkene uddeles i samarbejde med Ole Kirk’s Fond og LOKK – Landsorganisation af Kvindekrisecentre til børn på krisecenter i Danmark, Grønland og Færøerne. Rygsækkene pakkes af pensionerede LEGO-medarbejdere. I rygsækken er der blandt andet en bamse, en dagbog med lås, en bog, spillekort og en tandbørste. Der findes i alt syv rygsække til forskellige alderstrin og køn.

Projektet blev evalueret af SFI i 2010 med positive resultater. Blandt andet bruger 83 % af krisecentrene rygsækken og indholdet som udgangspunkt for en samtale om den svære tid. Projektet har eksisteret siden 2008. Læs mere her.