Lige præcis disse eksempler kunne Jeannie Lund Kolberg spejle sig i. Hun er én af de 150 kvinder, der deltog i projektet og var inviteret med til fagkonferencen for at fortælle sin personlige historie om at have levet i et psykisk voldeligt parforhold og i dag flere år efter stadig lever med alvorlige PTSD-symptomer, der blandt andet har tvunget hende til at skifte karrierevej.
-Volden skete der, hvor jeg skulle havet følt mig tryg, men i stedet blev mit hjem en krigszone. Jeg skulle altid redegøre for, hvor jeg var og, hvis jeg for eksempel havde glemt at støve en enkelt hylde af, kunne det gå helt galt, siger Jeannie Lund Kolberg.
-I dag lider jeg af søvnbesvær og mareridt, jeg er i konstant alarmberedskab, og jeg har svært ved nye kærlighedsrelationer. Jeg har et dejligt liv og har accepteret de langvarige følgevirkninger som volden har givet mig, men jeg har stadig en sorg over den Jeannie som jeg har mistet, siger hun.
Behov for veldefineret efterværn
Til at følge op på Sarah Dokkedahls resultater, havde seks paneldeltagere sagt ja til belyse, hvordan de fra deres perspektiv mener, at kvinder med erfaringer som Jeannie Lund Kolbergs, kan få den rette støtte og hjælp til at få bearbejdet – og i nogle tilfælde behandlet – de traumereaktioner, som eksempelvis PTSD-symptomer, som volden har påført dem.
Til at lægge ud i panelet var Nikolaj Nielsen, der er ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, inviteret til at tale om gruppen af voldsudsatte kvinder ud fra et menneskeretsligt perspektiv. I sager om psykisk vold er det ofte svært at løfte bevisbyrden og dermed svært at sikre den voldsudsatte kvinde følelsen af retssikkerhed.
Han understregede også, at staten for ham at se har en skærpet forpligtelse til at sikre, at volden ikke fortsætter efter et krisecentercenterophold.
Efterfølgende fik Katrine Nordbjærg, der er forstander på Kvindehjemmet ordet, og hun brugte blandt andet sin taletid til at uddybe behovet for et veldefineret efterværn, der bygger på, at alle aktører omkring kvinden og børnene anerkender voldens kompleksitet og har en grundlæggende viden om voldens dynamikker og følgevirkninger.
-De forskellige former for vold vikler sig ofte ind i hinanden og kommer til at sive ind i alle aspekter af kvindens liv både i forhold til egen identitet, børn, sociale relationer og arbejdsliv. Derfor er det vigtigt, at de mennesker kvinden møder efter et krisecenterophold, har en viden om de reaktioner og den mentale mistrivsel, der er en konsekvens af volden, så hun bliver mødt ud fra de rette forudsætninger og får skabt en ro omkring sig, hvilket er afgørende for, at hun kan komme videre, siger Katrine Nordbjærg.