Kender du en kvinde, der måske er udsat for vold fra hendes partner, ekspartner eller familie? Og er du i tvivl om, hvad du bør gøre?
Som pårørende kan du gøre en stor forskel. Det er derfor vigtig og rigtigt at blande sig, hvis du overværer noget, der ikke er okay. Særligt hvis der også er børn. Vi har samlet de vigtigste informationer til dig.
Som pårørende skal du først og fremmest vide, at det ikke er nemt at forlade den, der udøver vold. Det skyldes flere ting:
For mange voldsudsatte er volden blevet en normal del af hverdagen. Derfor tænker de måske ikke selv, at de er udsat for vold. Det er også helt normalt at føle, at det er ens egen skyld eller skamme sig. Ofte er der også kærlighed i forholdet og gode perioder, hvor man håber og tror på, at det nok skal blive bedre. Der kan også være, at der er fælles børn, som kan gøre det ekstra svært at gå. Nogle kvinder er decideret bange for, hvad der kan ske, hvis de går.
Som pårørende kan du gøre en forskel ved at tale med kvinden om dine bekymringer.
Det kan du gøre:
Det kan virke som et stort ansvar at være pårørende til en, der er udsat for vold.
Kontakt os og fortæl, hvad du har set eller hørt. Vi kan hjælpe med at finde ud af, om kvinden er udsat for vold, og hvad du kan gøre som pårørende. Du kan ringe døgnet rundt og være anonym.
Er der akut brug for hjælp (politi eller ambulance), skal du altid ringe 112. Vil du anmelde volden skal du ringe 114.
Det er skadeligt for børn at vokse op med vold. Har du kendskab til eller mistænker du, at et barn bliver udsat for vold eller lever med vold? Så har du faktisk pligt til at orientere myndighederne.
Er du usikker på, om du skal reagere, så kontakt ForældreTelefonen hos Børns Vilkår.
Vil du underrette myndighederne, skal du kontakte kommunen. Læs mere her.
Mødrehjælpen har udarbejdet en hjælpsom guide til, hvordan du som pårørende kan tale om volden. Find den her.
Du kan også læse denne e-bog, som er skrevet til pårørende – se særligt kapitlet “Hvordan hjælper jeg den voldsudsatte eller udøveren?” Download e-bogen her.
This post is also available in: English
Du kan ringe til os døgnet rundt på 35 81 98 45
Du kan også henvende dig på vores adresse døgnet rundt – det kræver ingen henvisning.
Har du brug for rådgivning kan du også sende en mail til hotline@kvindehjemmet.dk.
Alle andre henvendelser skal sendes til kvh@kvindehjemmet.dk
(besvares alle hverdage i dagtimerne).
Kvindehjemmet
Jagtvej 153B
2200 København N