• Er jeg udsat for vold?

  Vold kan se ud på mange måder.

  Anonym voldsudsat kvinde på krisecenter ser ud over sø

“Min kæreste slog mig ikke, men han kontrollerede mig. Derfor var jeg meget i tvivl: Er det her vold eller ej? Kvindehjemmet hjalp mig til at indse, at det var psykisk vold. Det var derfor, jeg havde det så dårligt.”

Kvinde, 37 år

“‘Hvorfor rejser du dig ikke bare op og går?’ Det er de fordomme, mange har … Men man er jo fanget ind i et edderkoppespind. Det er jo ens hjerne, der bliver manipuleret med. I dag kan jeg se det.”

Kvinde, 51 år

“Jeg var nået så langt ud, at jeg tænkte, at det var mig, der var noget galt med. På Kvindehjemmet lærte jeg, at de her tanker er helt normale, når man har levet med vold … Det hjalp mig så meget.”

Kvinde, 35 år

”Inderst inde ved jeg, at jeg er god nok. Han kunne bare ikke se det – eller han ville i hvert fald ikke se det.”

Kvinde, 25 år

“Jeg tror ikke, man kan se på andre, om de har været udsat for vold. Jeg tror heller ikke, der er nogen, som ville tænke det om mig egentlig.”

Kvinde, 45 år

Er der noget i dit liv, som føles forkert?

Mange kvinder lever med vold fra den, de holder allermest af – for eksempel en partner eller et familiemedlem. Vold kan for eksempel være at blive slået, skubbet, holdt fast eller truet med et våben. Men det kan også være mere usynligt og sværere at få øje på.

Vold kan ramme alle. Læs mere på siden her, hvis du er udsat for vold eller i tvivl, om du er. Du kan også kontakte os. Sammen kan vi snakke om din situation. Føler du dig truet på dit liv, eller er du bange for, hvad der kan ske dig, så kontakt os også. Vi har åbent døgnet rundt.

Vold er mere end et blåt øje

Mange tænker, at vold kun er noget fysisk. Men faktisk findes der flere former for vold. Vold kan være både fysisk, psykisk, digital, seksualiseret, økonomisk og materiel. Eller flere af delene på samme tid.

Oplever du for eksempel, at…

 • du skal passe på med, hvad du siger?
 • du gør dit bedste, men at det aldrig er godt nok?
 • du bliver udspurgt om, hvor du har været, og hvem du har været sammen med?
 • du får tjekket dine sms’er eller Facebook-beskeder?
 • du bliver bedt om at holde dig indenfor og sjældent må gå ud?
 • du bliver overtalt til at dyrke sex, selvom du ikke har lyst?
 • du bliver forfulgt eller føler dig overvåget?
 • du bliver holdt fast, hevet i håret, slået, skubbet eller nevet?
 • du får ødelagt nogle af de ting, du er glad for?
 • du ikke må styre dine egne penge?
 • du bliver truet på dit liv?
 • du bliver presset til at gifte dig med en, du ikke vil gifte dig med?
 • dit barn bliver rusket i, truet, straffet eller ignoreret?

Alle disse er eksempler på vold. Det kan være, at du kan genkende noget af det fra dit eget liv. Måske tænker du ikke, at det er vold. Men det er det faktisk. Og det er ikke okay.

Normale reaktioner på vold

Når man er udsat for vold fra ens nærmeste, påvirker det ens tanker og følelser. Man kan reagere ved at blive meget ked af det og føle sig modløs. Man kan blive i tvivl, om noget er sket i virkeligheden, eller om det bare er noget, man bilder sig ind. Mange kvinder har svært ved at koncentrere sig. Har man børn, kan det være svært at være den mor, man gerne vil være.

Ens børn kan reagere ved at blive bange, kede af det eller indadvendte. Andre reagerer ved at blive mere urolige og vrede. Mange børn tror, at volden er deres egen skyld. Det er alt sammen helt normale reaktioner, når man lever med vold.

Vi ved, at vold påvirker børn. Også selvom de ikke direkte har set volden. Ved at sige fra over for vold kan du hjælpe dine børn. For eksempel ved at flytte på krisecenter.

Kvinder fortæller

- Jeg hviler i mig selv som aldrig før

Historie / Psykisk vold
I dag er Sara væk fra volden, men hvordan kom hun dertil? Læs Saras egne ord og refleksioner, når hun ser tilbage på et voldeligt forhold, der endte i et ophold på kvindekrisecenter.

– Jeg har fået en ny chance i mit liv

Historie / Interview
Mayas øjne lyser op, når hun tænker på fremtiden. Det har de ikke altid gjort. Læs hvordan hun løsrev sig fra 24 års voldeligt ægteskab og fandt glæden ved livet igen. Og kom tættere på sine børn.
Kvinde udsat for psykisk vold står i en park

Cecilie levede med en kontrollerende mand i over 5 år: - Jeg har fået min frihed igen

Historie / Psykisk vold
Dummebøder, ugeplaner og konstant kritik var hverdagen for Cecilie. Det begyndte i det små, men mønstret gentog sig, og til sidst havde Cecilie glemt, hvad hun selv hed.

Kvinder fortæller

Efter næsten 40 år i vold: - Jeg bliver mig selv nu

Historie / Langvarig vold
Det er aldrig for sent at komme fri fra vold. Det er Jelenas historie et levende bevis på. Læs hvordan hun overlevede et voldeligt forhold, som varede næsten 40 år.

- Jeg havde en følelse af, at han fulgte mig rundt i lejligheden

Historie / Psykisk vold
En dag slår Sofie op med Martin. Men Martin vil ikke acceptere bruddet og flytte ud af hendes lejlighed. I stedet finder han på nye regler og overvåger Sofies bevægelser. Hvad gør man så?

Lyt til podcasts på originalsprog fortalt af kvinder med dansk og udenlandsk baggrund, og få håb og inspiration til at komme væk fra volden.

This post is also available in: English

Ring til osForlad side

Ring til os
døgnet rundt

telefon 35 81 98 45

Luk

Få vores nyheder
i din mailbakke

Følg med i vores arbejde, og hold dig opdateret indenfor krisecenterområdet. Du modtager nyheder en til to gange om måneden.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Luk