Jeg er i tvivl, om jeg har været udsat for vold. Hvad skal jeg gøre?
Du tænker måske, at der sker noget i dit liv, som føles forkert. Men du er i tvivl, om der er tale om vold. Det er helt normalt.
Vold er mere end fysiske handlinger. Det kan for eksempel være, at din partner truer dig, hvis du ikke gør, som han siger. Eller at du konstant bliver overvåget af din familie. Det er ikke så synligt som et blåt øje eller en brækket arm – men det er faktisk vold. På et kvindekrisecenter bor der kvinder, der har været udsat for mange forskellige former for vold.
Hvis du er det i tvivl, om du er udsat for vold, så kontakt os. Sammen kan vi tale om, hvad du oplever, og hvad du kan gøre. Du kan være helt anonym.
Hvor lang tid kan jeg bo på Kvindehjemmet?
Et krisecenterophold er et midlertidigt tilbud. Det er meget forskelligt, hvor lang tid kvinder og børn bor her. Nogle er her kun i et par uger eller måneder, andre er her i længere tid. Det kommer helt an på ens situation. Flytter du ind på Kvindehjemmet, lægger vi sammen en plan for dit ophold, som vi løbende kigger på i samarbejde med din kommune.
Hvad kan jeg få hjælp til, mens jeg bor på Kvindehjemmet?
På Kvindehjemmet får du og dine eventuelle børn hjælp til en ny begyndelse fri for vold. Du får støtte til at ordne praktiske ting som for eksempel at søge ny bolig, eller få overblik over din økonomi. Der er også god plads til at fortælle om volden i dit tempo. Du får redskaber til at forstå og bearbejde det, du har oplevet.
Har du børn, vil de få en særlig støtte fra Børnetræet, som er Kvindehjemmets tilbud til børn og mødre.
De fleste, der har været udsat for vold, føler, at de står helt alene med deres problemer. Udover individuelle samtaler har du god mulighed for at møde andre kvinder i samme situation som dig – bl.a. gennem fælles (valgfrie) aktiviteter, som vi løbende inviterer til.
Hvad med mine børn?
Selvom børn ikke direkte har set volden, kan de ofte fornemme, hvis noget er galt, og deres mor er ked af det. Den største hjælp, du kan give dit barn, er at søge hjælp til at stoppe volden. For eksempel ved at flytte på krisecenter.
På Kvindehjemmet bor der op til 30 børn. Vi har et særligt tilbud til børn og mødre, som vi kalder Børnetræet. I Børnetræet er der tre pædagoger, som er vant til at tale med børn om vold og om at være på krisecenter. Arbejdet i Børnetræet foregår i samarbejde med dig. Langt de fleste børn fortsætter desuden i skole eller anden institution, mens de bor her.
Vi oplever, at børn som regel er rigtig glade for at bo på Kvindehjemmet.
Hvad hvis jeg bliver i tvivl om min beslutning, efter jeg er flyttet ind?
Mange kvinder er meget i tvivl om deres beslutning, når de flytter på krisecenter. Det er helt normalt. Typisk holder man stadig af den person, man er flyttet fra. Du kan bruge et krisecenterophold til at få ro på og – i dit eget tempo – finde ud af, hvad der er godt for dig og dine eventuelle børn. På Kvindehjemmet får du støtte til at lægge din egen individuelle plan. Vi forventer ikke, at du tager nogen beslutninger, før du er klar til det.
Overvejer du at flytte tilbage, har du mulighed for at tale det godt igennem. I sidste ende er det dit eget valg, og du skal vide, at vi ikke dømmer dig.
Koster det noget at bo på Kvindehjemmet?
Ja. I udgangspunktet skal du selv betale en mindre del af opholdet, når du bor på et krisecenter i Danmark. Om du skal betale afhænger meget af din situation. Har du ikke nogen penge, skal du vide, at det stadig er muligt at flytte på krisecenter og få hjælp.
Må man godt have gæster på besøg?
Du er velkommen til at have gæster som for eksempel venner, kæreste eller familie på besøg. Af hensyn til de andre beboere skal alle besøg foregå mellem kl. 10.00 og 22.00. Voldsudøveren må dog ikke komme på Kvindehjemmet.
Er der personale til stede døgnet rundt?
Ja. Du kan altid træffe en fra personalet døgnet rundt. Om natten er der en nattevagt. Har du svært ved at sove, kan du altid komme ned til nattevagten og få en snak over en kop the.
Hvordan skal jeg bo - har jeg for eksempel mit eget bad?
Kvindehjemmet er et moderne og nyrenoveret hus i fem etager med gode rammer for både voksne og børn. Flytter du ind på Kvindehjemmet, får du dit eget værelse, som du kan låse af. På værelset er der to mindre rum samt et badeværelse med eget bad. Vi har indrettet værelserne, så der er mest muligt plads. Eksempelvis kan sengene slås op, så dine eventuelle børn har mere plads til at lege. Der er også et mindre køleskab på værelset.
Man flytter altid ind på en etage, hvor der bor andre kvinder og børn. Det er en god mulighed for at møde andre i samme situation, og det er mange kvinder og børn glade for. På hver etage er der et stort køkken, som I deles om. Du har din egen plads i køleskabet og dit eget skab. To gange om ugen kan du hente madvarer, som vi får leveret af fødevareBanken.
På hver etage er der to stuer og et legerum. Der er også en stor baghave, hvor du og dine eventuelle børn kan lege eller bare slappe af. På Kvindehjemmet bor der op til 36 kvinder og cirka 30 børn fordelt på fire etager.
Hvad hvis jeg ikke kan eller vil flytte på krisecenter?
Ikke alle flytter på krisecenter, når de har været udsat for vold. Andre overvejer det i længere tid, før de træffer en beslutning. Du skal vide, at der er flere muligheder for at få hjælp. Kontakt os, og lad os sammen tale om, hvad du står i, og hvad du kan gøre.
Bemærk:
Vi anbefaler altid, at du gemmer truende eller chikanerende beskeder, sms’er m.m. Tag eventuelt et skærmbillede af beskeden fra din telefon, og gem det et sikkert sted. Det kan være vigtige beviser, hvis du senere vælger at anmelde volden.
Det kan også være en god ide at opsøge din læge / skadestuen / politiet og fortælle om volden, så den kan blive dokumenteret. Det vil være en stor hjælp, hvis du senere beslutter at anmelde volden.
This post is also available in: English