Anmeldelsen af psykisk vold kræver arbejde
En del af Kvindehjemmets samarbejde med Politiet handler om at bygge bro ud til alle politikredsene i Danmark, og samarbejdet bærer præg af, at det er en læringsproces for begge parter. Internt i Politiet har det været i forhold til at blive klogere på, hvordan psykisk vold tager sig ud og ikke mindst hvordan den efterforskes, da det afviger fra andre områder. Blandt andet er det et krav for at anmelde psykisk vold, at man skal kunne dokumentere gentagende og vedvarende handlinger fremfor enkeltstående hændelser, som det er tilfældet for andre typer af kriminalitet (Socialt Indblik 2022). Derfor kan der også være forskel på den type af psykisk vold, der er strafbar, og den type af psykisk vold, der bliver registreret blandt kvinderne på Kvindehjemmet.
På Kvindehjemmet er der et stort arbejde, der går forud for anmeldelsen af psykisk vold til Politiet. Kvinderne bliver opfordret til at lave en tidslinje over den psykiske vold og et skema, hvor de skriver hændelserne ned. Det er meget få anmeldelser af psykisk vold, der fører til domsfældelse, og det bliver kvinderne også forberedt på, når de har besluttet sig for at anmelde psykisk vold.
”Vi gør meget ud af at fortælle dem, at Politiet har pligt til at forholde sig neutralt til sagen, og at kvinderne stadig skal stå fast på, hvad de har oplevet. Vi fortæller dem også, at selvom der ikke bliver rejst sigtelse i deres sag eller der falder dom, så er det ikke ensbetydende med, at det ikke er sket”.
En af effekterne ved psykisk vold er ofte et nedbrudt selvværd, tvivl på egen dømmekraft og virkelighedsopfattelse. At skulle udspørges grundigt om forløbet, både i anmeldelses- og retsfasen, kan gøre effekterne af den psykiske volde tydelige på ny. Derfor er det vigtigt, at kvinderne bliver forberedt på at anmelde psykisk vold, og at Politiet ikke mindst har erfaring med at arbejde med vold i nære relationer.
På de fem år psykisk vold har været indskrevet i straffeloven er der sket en stor udvikling i Politiets forståelse af psykisk vold – både hvordan den beskrives, og hvordan anmelderne af den bliver mødt. Det sker blandt andet gennem efteruddannelse internt i Politiet, og etablering af specialiserede teams, der har fokus på vold i nære relationer.
”Der er allerede sket en stor udvikling, men der er stadig et stykke vej at gå i forhold til at klæde alle i Politiet på til at snakke om psykisk vold”, afslutter Olivia Møller.