Pædagogisk arbejde / Samtaler
Samtalesalon sætter kroppen i fokus
På Kvindehjemmet er der startet samtalesaloner for kvinderne. Denne her gang er det kroppen og skønhedsidealer, der er i fokus
Balsalen på Kvindehjemmet er så småt ved at blive fyldt, foran storskærmen står en fremmed kvinde og tripper let. ”Jeg er ikke så vant til at holde oplæg”, siger hun som noget af det første, da hun går i gang med at tale. Kvinden hedder Nanna Liljekvist, hun arbejder som content creator, og deler hver dag ud af sit liv på instagram. Særligt om emner som kropspositivisme og de idealer kvindekroppen og morrollen er underlagt. Hendes ambition er gøre op med skønhedsidealer og inspirere andre kvinder til at se ud og være i verden, som de har lyst til.
Nanna Liljekvist begynder at tale om det, hun brænder for – som også er det, hun lever af. Skønhedsidealer, og hvordan de påvirker os. Dagligt deler Nanna Liljekvist udsnit af sit liv, og hendes kamp for at gøre op med skønhedsidealerne. En kamp, der er vokset ud af hendes egen udfordringer med sit udseende og følelsen af at skulle passe ind og være kvinde på en bestemt måde. Nanna Liljekvist har selv oplevet at ligge i begge ender af vægtskalaen, været meget usikker på sin egen krop og generelt føle sig forkert, fordi der var nogle idealer om hvordan man skal se ud som kvinde. Idealer, som hun ikke følte, hun kunne leve op til. Derfor har hun gjort det til sin mission at gøre op med skønhedsidealerne og vise andre kvinder, at der ikke er nogle andre, der skal fortælle en, hvordan man skal være og se ud – men at man må se ud, præcis som de har lyst til.
”Der er så meget skam forbundet med at være kvinde, at man skal være og se ud på en bestemt måde. Det vil jeg gerne gøre op med. Jeg ved godt, at jeg ikke kan gøre det alene, men jeg håber, at vi kan rykke noget i fællesskab, og komme et bedre sted hen”, siger hun.
Samtalesalon som en opfordring til at mærke efter – og være uenige
Samtalesalonerne er et nyt koncept, som Kvindehjemmets pædagogiske team, Q-team, har startet. Formålet med samtalesalonerne er at sætte fokus på nogle emner, som er aktuelle for rigtig mange kvinder – og som ikke nødvendigvis drejer sig om vold, men som i stedet er en mulighed for at komme tættere på sine egne værdier og mærke sin egne meninger og holdninger. Aftenens samtalesalon har, sammen med den foregående, temaet kvindekroppen og skønhedsidealer. De to første samtalesaloner handlede om ligestilling og kønnede forståelser.
”En vigtig del af det genopbyggende arbejde vi også laver, handler bl.a. om at finde ind til egne holdninger og værdier, som tit er blevet utydelige, når man har været udsat for vold”, siger Line fra Q-team, der har været med til at starte samtalesalonerne.
Samtalesalonerne udspringer af de månedlige møder, der afholdes på etagerne. Her har der tidligere været mindre temaer om bl.a. krop og identitet i spil, og på grund af den store interesse for det, voksede idéen om samtalesaloner videre derfra.
”Vores fokus er, at kvinderne tør mærke sig selv igen. At de tør sætte sig selv i spil og turde være en del af et fællesskab, men også oplever, at det ikke er farligt at dele sine egne holdninger. Også selvom alle ikke nødvendigvis er enige”, supplerer Line.
Netop enigheden, eller mangel på samme, er også vigtig at lægge vægt på, mener Line.
”Mange af kvinderne har tidligere oplevet, at det var farligt at være uenige, og har derfor gemt deres egne holdninger væk. Vi vil gerne, at de skal mærke, at uenighed ikke nødvendigvis er en dårlig ting, og at de ikke behøver være bange for at mene noget”.
Friheden til at være sjov og fandenivoldsk
En powerpointpræsentation supplerer Nannas oplæg. ”Jeg var ikke så god i skolen, så I må undskylde hvis der er stavefejl, til gengæld har jeg altid været rimelig kreativ”, siger Nanna Liljekvist. Powerpointpræsentationen viser et lille udsnit af det indhold, der også ligger på hendes Instagram, og som giver et indblik ind i Nannas kreative univers. Undervejs introducerer hun også kvinderne for sit alterego, Rend-mig-i-røven-rita. Et alterego, der tør danse foran kameraet i bikini, og som, med Nanna Liljekvists egne ord, er sjov og fandenivoldsk, og som bare gerne vil have det sjovt.
Fra rummet kan man høre en mild latter over Nannas video, hvor hendes alterego danser rundt til musik i cowboystøvler og bikini, mens hun viser løst maveskind og strækmærker. Nannas vigtigste budskab er, at der ikke er nogen rigtig måde at se ud på, men at man må være præcis, som man har lyst til. Uden at skele til hvad andre tænker. Ligesom Rend-mig-i-røven-rita.
”Kvinder skal endelig farve deres hår og få botox, hvis de har lyst. Så længe de tænker over, hvorfor de gør det. Gør de det for deres egen skyld, eller fordi de tror, at de skylder verden at se ud på en bestemt måde,” siger Nanna Liljekvist.
Denne mandags samtalesalon er den første, hvor der kommer en gæst udefra. At valget lige faldt på Nanna Liljekvist skyldes, at hun ikke er en fagperson med en stor viden om kroppen, men derimod en, der selv har oplevet hvad skønhedsidealer kan gøre ved ens liv.
”Nanna har en sjov og meget uformel måde at dele sit budskab på. Hun er i øjenhøjde, og jeg håber, at kvinderne føler, at de kan genkende nogle af de ting, hun siger, men også mærke, at det kan være en styrke at være sårbar”, siger Line.
Efter en lille time er Nanna Liljekvist igennem sit oplæg, og hun takker for opmærksomheden.
”Vi kan og skal ikke please alle, det er ikke vores ansvar”, siger Nanna Liljekvist som det sidste, inden de lyttende kvinder begynder at klappe.
Lær Nanna Liljekvist bedre at kende i Kvindehjemmets Q&A