Flere end 2000 kvinder flytter hvert år på krisecenter, og tallet har længe ligget stabilt.

Men selvom det er alt for mange, har både samfundets og politiets syn på vold mod kvinder ændret sig markant over de seneste årtier.

Det viser den første større historiske undersøgelse af vold mod kvinder i Danmark, som rigsarkivar og seniorforsker Mette Fransiska M. Seidelin har lavet og som netop er udkommet i bogform under titlen ‘Husspektakler og vold mod kvinder 1945-1970’.

I programmet Kraniebrud på Radio4 fortæller hun om udviklingen i synet på vold mod kvinder, hvor også tidligere politimester Jørn Bro og Kvindehjemmets forstander Katrine Nordbjærg medvirker.

Mette Fransiska M. Seidelin nævner blandt andet et eksempel fra 1949, hvor Kriminalpolitiet, i en sag omhandlende en kvinde, der var blevet slået og truet på livet af sin fraseparerede mand, i rapporten noterer følgende: ”Det er vist kun almindeligt husspektakel”.

Behovet for hjælp er enormt

Meget er heldigvis sket siden, og der findes i dag der en række kvindekrisecentre landet over, der tilbyder voldsudsatte kvinder og børn et midlertidigt hjem, hvor de kan få støtte, omsorg og sikkerhed.

Derudover har seks krisecentre samlet sig om den ambulante rådgivning Sig Det Til Nogen, som de seneste år har tilbudt samtaleforløb til voldsudsatte kvinder og deres pårørende.

Og her er efterspørgslen så stor, at ventetiden i København er oppe på flere måneder.

Den seneste evaluering af rådgivningstilbuddet viser, at kvindernes trivsel målt ud fra blandt andet WHOs kriterier stiger undervejs i forløbet især hvad angår selvværd, sikkerhed og sundhed.

Kvindehjemmets forstander Katrine Nordbjærg er ikke i tvivl om, hvorfor Sig Det Til Nogen virker.

– Det handler grundlæggende set om, at vi møder kvinderne med tillid til den historie, hun kommer med. Volden har ofte stået på i mange år, og kvinden oplever, at det er hendes skyld. Når kvinderne her bliver mødt med, at det er en historie vi har hørt før fra andre, er det med til at trække volden og skylden væk fra dem selv, siger hun.

Vi skal tale mere om kønsroller

Derfor er det også afgørende, at Sig Det Til Nogen bliver indtænkt i den kommende finanslov. Hvis ikke er tre ud de i alt seks rådgivningstilbud tvunget til at lukke i slutningen af 2023.

Foruden krisecentertilbud og mulighed for ambulant rådgivning mener Katrine Nordbjærg, at det generelle fokus på vold mod kvinder bogstaveligt skal på skoleskemaet:

– I bund og grund tænker jeg, at vi skal starte helt i folkeskolerne. Vi skal tale om kønsroller og om, at vi er lige meget værd. Vi skal tage ligestillingsproblematikkerne langt mere alvorligt, og vi skal have nogle langt mere kvalificerede samtaler med børn om fællesskaber, parforhold og grænser, siger hun.