Nanna Liljekvist, der arbejder som content creator på Instagram, var på besøg til en samtalesalon på Kvindehjemmet. Temaet var kropsidealer, og Nanna delte sin vej henimod at få det bedre med sin egen krop, og hvordan skønhedsidealer påvirker os. Det ledte til at en spændende snak om, hvordan man er kvinde i en verden, der fortæller dig, hvordan du skal være. Læs mere om Nanna her.

Hej Nanna, vil du ikke fortælle lidt om dig selv?
Jeg er 28 år, bor sammen med sin mand og vores to børn. Jeg har brugt meget af min ungdom og barndom på at føle mig forkert, og føle at jeg ikke var en rigtig kvinde. Det har betydet, at jeg har været nogle ting igennem, blandt andet har jeg ligget i begge ender af vægtskalaen, og jeg har været meget usikker på mig selv. Nu er mit fokus i stedet på at være mental sund. Det er noget, jeg har rigtig meget fokus på, og det er også blevet mit arbejde.

Hvorfor laver du det, du gør?
Jeg vil gerne rykke ved skønhedsstandarderne, og nuancere vores opfattelse af skønhed. Men jeg gør det også for at fortælle andre kvinder, at de ikke er forkerte. Som kvinder føler mange af os forkerte generelt, og der er meget skam forbundet med at være kvinde. Det vil jeg gerne gøre oprør imod. Jo mere vi taler om det, jo nemmere bliver det forhåbentlig for de næste generationer. Jeg ved, at jeg ikke kan gøre det alene, men jeg håber, at mit arbejde kan være med at sætte nogle tanker i gang hos andre, og forhåbentlig give dem modet til at gøre op med skønhedsidealerne.

Du nævner, at der er meget skam forbundet med at være kvinde. Hvordan kommer den til udtryk?
Den handler både om, hvordan du ser ud som kvinde, men også om hvordan du opfører dig. Jeg har altid fået at vide, at jeg fyldte meget i et lokale. At jeg tromlede andre. Det har altid været et meget normalt udtryk for andre at bruge om mig. Jeg har altid fået at vide, at jeg skal dæmpe mig. Der er mange forventninger til, hvordan rigtige kvinder skal opføre sig. Kvinder skal være stille, tilbageholdende, lidt mystiske, altid i godt humør, og så må de ikke fylde mere end mændene i lokalet. Også på det punkt har jeg altid følt mig forkert, og at jeg ikke kunne leve op til den traditionelle opfattelse af, hvordan man er kvinde. Den skam vil jeg gerne være med til at gøre op med, for den er virkelig hård at leve med.

Hvordan har dit arbejde påvirket dig?
Jeg er blevet meget mindre berøringsangst, efter at jeg selv er begyndt at arbejde med de her emner. Det har gjort en kæmpe forskel for mig. Jeg har fået det meget bedre med min krop. Jeg er blevet mere komfortabel med den, fordi jeg er vant til at se på den, og fordi jeg ikke længere gemmer den væk. Tidligere blev jeg helt paf, når jeg så min egen krop, fordi det var så sjældent, at jeg rent faktisk så på den.

Kan du mærke, at dit arbejde gør en forskel for andre?
Det er jo altid svært at vurdere, hvilken forskel man selv gør for andre, men umiddelbart vil jeg sige ja. Der er mange kvinder, der fortæller mig, at jeg gør en forskel for dem. Det er også derfor, at jeg bliver ved. Der er så mange positive kommentarer og besked. De bedste er dem, hvor kvinder skriver, at de turde hoppe i badetøj, fordi de har set mine videoer. Det har hjulpet dem til, at de tør være dem, de er. Det synes jeg, er et rigtig vigtigt sted at starte.

Hvorfor har du sagt ja til at holde oplæg på Kvindehjemmet?
Jeg bliver altid meget beæret over at blive inviteret til at holde oplæg. At der er nogen, som rent faktisk har lyst til at høre det, jeg siger. Jeg synes, det er et rigtig vigtigt emne at snakke om, og derfor sagde jeg ja til at holde oplæg. Derudover tog jeg også afsted for at blive klogere. Det er altid godt for mig at møde nogen, som udfordrer mig i mit arbejde, og samtalen efterfølgende var meget givende for mig.

Tak for snakken Nanna, og tak fordi du havde lyst til at komme på besøg!
Det var så lidt, det var en fornøjelse.

Nanna Liljekvist findes på Instagram under samme navn.